ahlul jannati. Ameen.

Followers

Tuesday, 20 January 2015

Dekatnya Awak!




Aku suka. Aku jatuh cinta. Aku mencintai. Aku terkesan. 
Dengan cinta yang Dia titipkan buatku;


وَإِذَا سَأَلَكَ عِبَادِي عَنِّي فَإِنِّي قَرِيبٌ أُجِيبُ دَعْوَةَ الدَّاعِ إِذَا دَعَانِ فَلْيَسْتَجِيبُوا لِي وَلْيُؤْمِنُوا بِي لَعَلَّهُمْ يَرْشُدُونَ
Dan apabila hamba-hamba-Ku bertanya kepadamu tentang Aku, maka (jawablah), bahwasanya Aku adalah dekat. Aku mengabulkan permohonan orang yang berdoa apabila ia memohon kepada-Ku, maka hendaklah mereka itu memenuhi (segala perintah) Ku dan hendaklah mereka beriman kepada-Ku, agar mereka selalu berada dalam kebenaran (al-Baqarah 2:186).

1. Allah is so close to you, beb!



Allah berfirman, فَإِنِّي قَرِيبٌ (maka jawablah, bahawasanya Aku adalah dekat).

At first when I taddabur this ayah, I swear I got goosebumps all over my body. Perkataan 'dekat' tu seolah-olah mencucuk suatu perasaan yang sukar untuk aku gambarkan. Sebab masa tu, aku dok bayang macam-macam orang (mak, ayah, kakak, adik, sahabat etc) yang menandakan dekatnya depa dengan aku, but when I questioned myself about dekatnya Allah, I feel like a pile of heavy blankets weighing me down into the couch cushions because I am so hopeless about this! Yet I know, tetapi masih berperilaku seolah-olah Allah itu jauh.

Allah ni dekat, bukan dari segi zat atau fizikal. Dekatnya Allah, bukan macam kita dekat dengan mak ayah kita. Contoh: Aku belajar kat Johor dan tiba-tiba aku rasa rindu kepayang sangat kat mak ayah, jadi aku kena pi beli tiket bas-naik bas-turun bas, merantau lebih 2 marhalah semata-mata nak pi jumpa mak ayah. Memerlukan perjalanan. Tetapi dekatnya Allah, tak meminta pun kita naik ke langit ke, naik ke gunung ke, pergi ke Istanbul ke... Allah is there, there where you are! Kalau hang kat pasar malam, masa tu hang boleh cari Allah. Kalau hang kat Kelantan, masa tu Allah ada juga, kalau hang kat Kampuchea, tang tu pun Allah ada. Allah is everywhere.
:: DAIERY 2016/2017 ROAD TO USTAZIATUL ALAM ::