ahlul jannati. Ameen.

Followers

Wednesday, 31 December 2014

Decision.



Rasanya dah lama aku tak jenguk blog ni. Lebih daripada 6 bulan tak silap, dan ini postingan terakhir sebelum menapaknya ke tahun 2015. Tiba-tiba rasa nak menulis, sebab aku rasa jiwa menulis aku makin hilang dibawa cagaran hidup tiada dimensi. Bermacam yang berlaku- Terkadang aku di hulu, terkadang menyeret ke hilir. Tetapi ada satu hal yang mana aku lalui setiap hari. Ya, setiap hari iaitu; 'Membuat keputusan.' Dan bebelan ini, pesanan buat diri yang sedang bah dengan tragisnya hidup.



+++

"I'm confused. Aku takut kalau tindakan aku sakitkan hati dia."

People; When they faced with making a decision, yet there are so confuse. Confuse of what to do, the consequences and so forth. But the most thrilling part is, kita takut kalau tindakan kita sakitkan hati orang lain. Kan? I'm facing that too, sometimes.

Erm... Most of the time.

Well then, you should know something. Confuse and fear are definitely two different things. Hang keliru untuk buat keputusan, dan pada masa yang sama hang takut kalau keputusan hang sakitkan hati orang lain.

First ask yourself.

Hang hidup untuk puaskan hati siapa? Manusia ke? When I asked this question to myself, it does sounds cliche. Sebab aku percaya, ramai yang akan kata;



 'Ya. Hidup aku ber-Tuhan.' 

Tapi bila melibatkan sesuatu yang perlukan kita untuk membuat keputusan, secara tidak langsung akan wujudnya perkaitan dengan manusia terutamanya berkenaan 'Aku nak jaga hati hang'.

Manusia ni ada macam-macam jenis; ada yang suka warna hijau, ada yang suka warna biru, ada yang suka isi minyak, ada yang suka panjat gunung, macam-macam. Citarasa dan kemahuan setiap individu tu berbeza, jadi mustahil untuk kita puaskan hati semua orang. Kalau hang tanya diri hang, must be at least a person yang tak sehaluan dengan citarasa hang kan?


Ya, itu lah manusia. 

:: DAIERY 2016/2017 ROAD TO USTAZIATUL ALAM ::