ahlul jannati. Ameen.

Followers

Wednesday, 31 December 2014

Decision.



Rasanya dah lama aku tak jenguk blog ni. Lebih daripada 6 bulan tak silap, dan ini postingan terakhir sebelum menapaknya ke tahun 2015. Tiba-tiba rasa nak menulis, sebab aku rasa jiwa menulis aku makin hilang dibawa cagaran hidup tiada dimensi. Bermacam yang berlaku- Terkadang aku di hulu, terkadang menyeret ke hilir. Tetapi ada satu hal yang mana aku lalui setiap hari. Ya, setiap hari iaitu; 'Membuat keputusan.' Dan bebelan ini, pesanan buat diri yang sedang bah dengan tragisnya hidup.



+++

"I'm confused. Aku takut kalau tindakan aku sakitkan hati dia."

People; When they faced with making a decision, yet there are so confuse. Confuse of what to do, the consequences and so forth. But the most thrilling part is, kita takut kalau tindakan kita sakitkan hati orang lain. Kan? I'm facing that too, sometimes.

Erm... Most of the time.

Well then, you should know something. Confuse and fear are definitely two different things. Hang keliru untuk buat keputusan, dan pada masa yang sama hang takut kalau keputusan hang sakitkan hati orang lain.

First ask yourself.

Hang hidup untuk puaskan hati siapa? Manusia ke? When I asked this question to myself, it does sounds cliche. Sebab aku percaya, ramai yang akan kata;



 'Ya. Hidup aku ber-Tuhan.' 

Tapi bila melibatkan sesuatu yang perlukan kita untuk membuat keputusan, secara tidak langsung akan wujudnya perkaitan dengan manusia terutamanya berkenaan 'Aku nak jaga hati hang'.

Manusia ni ada macam-macam jenis; ada yang suka warna hijau, ada yang suka warna biru, ada yang suka isi minyak, ada yang suka panjat gunung, macam-macam. Citarasa dan kemahuan setiap individu tu berbeza, jadi mustahil untuk kita puaskan hati semua orang. Kalau hang tanya diri hang, must be at least a person yang tak sehaluan dengan citarasa hang kan?


Ya, itu lah manusia. 

Sunday, 22 June 2014

Tuhan, Aku Sedang Nazak.





Sepi,
Sunyi,
Malam itu,
Dia duduk sendirian,
Di atas hamparan sajadah,
Mata dipejam,
Menopang dagu,
Membawa dirinya ke arah lilitan koreksi,
Bertubi-tubi persoalan bagai das tembakan di bumi Syria,
Menghentak emosinya malam itu,
Satu menjadi kecai;


Diri,
Sekiranya engkau mati hari ini,
Apa yang telah kau lakukan yang bisa membawamu ke Sorga?


Diri,
Apakah kau telah pelihara hatimu,
Daripada najis-najis mainan dunia dan cinta manusia?


Diri,
Engkau asyik sibuk dengan fesyen dan hiburan,
Apakah amalmu sudah cukup untuk membawa dirimu bertemu Tuhan?


Diri,
Bagaimanakah engkau mahu menjawab pada Tuhan,
Bila disoal tentang bicaramu yang semakin sakit?


Diri,
Apa engkau yakin,
Jika dunia ini hancur,
Engkau tergolong di kalangan mereka yang terpelihara?



Diri,
Apa engkau fikir kau sudah cukup hebat,
Jika saudara-saudaramu yang lain sedang tenat?
Sedang tenggelam dalam nikmat dunia?


Diri,
Jika engkau tahu engkau bakal ditarik rohnya esok hari,
Apa kau masih mahu berada di lekuk yang sama pada hari ini?


Diri,
Kenapa?
Kenapa engkau masih alpa?
Kenapa engkau masih tidak sadar bahawa Tuhan sedang berbicara denganmu?
Kenapa engkau masih lalai dengan segala fitnah dunia?
Kenapa?


Diri,
Kenapa engkau masih membenarkan yang salah?
Kenapa engkau masih sombong tidak mahu mencari Dia?
Kenapa engkau masih membiarkan kondisi hatimu sakit?
Kenapa engkau masih berteleku di lekuk yang sama sedang dunia kian nazak?


Diri,
Engkau hidup tidak lama!
Kenapa engkau masih sombong,
Dan kenapa engkau semakin sombong?


Kenapa...
Kenapa wahai diri....


Air matanya tewas,
Bagai empangan yang roboh,
Menenggelamkan Gunung Sahara,
Esak tangisnya semakin kuat,
Dia duduk sendirian,
Berbicara pada hatinya yang sedang sakit,


Tuhan,
Aku sedang nazak,
Bawalah aku kearah-Mu.



Monday, 2 June 2014

Ramadhan and Change (See you soon!)








A few days more, we will be there in the holiest month in the Islamic calendar- a month in which the holy Quran was revealed. I am sure most of us are very excited, and we are exhilarated by the sense of doing good deeds. Though, some might be really nervous questioning if Allah still gives them the chances to beutify themselves in that month. Or, am I the only one who ought to feel that way? Please say nay. (/Awkward Smile/) I hope others feel the same thing. Lately I feel really anxious between death and Ramadhan- I am really worried if Izrail greets me first before Ramadhan 1435H does. This is so appaling because I am utterly not ready for death so I pray to Allah for your health, and my ownself. May we still have the chance(s) to greet Ramadhan, In sha Allah.

Well, if I looked back at my Ramadhan experiences (this year will be my 19th Ramadhan, if Allah wills it), I did not really paying attention to make sustainable changes. I just did the things that people generally do on Ramadhan without holistic understanding. I saw people went to the mosque and performed tarawih, so I decided to do so. I acknowledged that a few Makcik and Mama recited the Holy Quran in a group (tadarus), so I made up my mind to join that kind of occasion. I just learned the things that are happening around me without even perceive the intended meaning. I guess because of my attitudes which frequently immersed in the actions even without understanding, so at the end I just slipped back into my old routines. I am a weak person- Not gained any wisdom. All praise is due to Allah who has given me such respect in your eyes and has hid my humanly flaws and mistakes.


SCHOOL AND SOCIAL CHANGE

My educational history are not in the field of Islamic studies, I never went to Madrasah or any Islamic educational institution. Back then when I was sixteen, I got an offer from SBPI but I do not know where on earth this SBPI is- Never heard of it, never imagined to end my school session at that school. I never thought that I will be in that kind of environment- Where the muslimah quintessential covered her aurah, and I could be friends with students who learnt Arabics, Quran Sunnah etc (How finely Allah has created, I really have high expections for them).

Finally I got the fortuity to breath in Biah Solehah (islamic environment) even for only two years. Alhamdulillah I got the chances to spend my Ramadhan there when I was at my teen ages of 16 and 17 ( I was in technical science stream). At that stages, I realised that Ramadhan is the prime time to change. I hope He finds me as authentic as how I feel. It seemed to happen so sudden and drastic in the eyes of the public but trust me, it took time to open my eyes to feel this way.


CHANGE

Ramadhan is not about you went to bazaar and buy murtabak. Ramadhan is not about you being lazy in front of the computer and remain sluggish looking at the slow ticking of clock. Ramadhan is not only about you fasting at the day, and waiting till it is time to break the fast. Ramadhan is not about you went to Kamdar and buy new cloths for Hari Raya.

Ramadhan is the month of change.

Change. How ironically the word is, right? Change is being demanded by the masses deteriorating due to the concept of Malaysian taxes ie GST. Change is being chanted by the politicians by promising all sort of manifestos.

Change, is momentous indeed.

So, when we talk about Ramadhan- Have you ever wonder why we are able to fast throughout the month and perhaps attend tarawih most of the nights? We can easily give sadaqah and talking less? But after that month passed, the motivational balloons get deflated. Even waking up for fajr is really difficult. Bear in your mind, if those kind of circumstances happen to you, you are not changing for better. Ramadhan should be the month which dramatically alters our routines to be better after that month.

Yes. We should not be the slave of Ramadhan but we should make Ramadhan the month of 'change'. The real change- Which emphasized the internal change that transform us positively in many aspects for instances characters, attitudes, lifestyle, conversations and so on.

Ask yourself, how can you get that spirit back to make long lasting, sustainable changes in your life? I could not give you the answer, because I believe that although there are tips and advices that were given, nonetheless without your 'willingness', everything is becoming nought.

Try to make this Ramadhan different from our previous Ramadhan, try to make ourselves feel excited throughout the month like we are going on a date and after the month passed, please married with the good deeds you have did on that period- Make a change!

So, I've decided to stick with a few targets that I would like to achieve throughout the month and remain istiqamah the days ahead. One of the targets is- I will devoted myself more on memorizing rather than surfing the internet. Because I've realised that I spent so much time on internet and that turns me into a procrastinating person. With that, I would abstain myself from being online too long and cure my addiction to internet. I should ponder upon the real world out there and I need time to value myself more. In Sha Allah I would be of more help in the future. I think I should not wait for Ramadhan to start a new step, guess I better take a move starting from the moment I wrote this. 


SEE YA!
Oh you who have believed, decreed upon you is fasting as it was decreed upon those before you that you may become righteous. |QURAN [2:183]

Pray for me,
Pray for the Ummah,
May Allah S.W.T safeguard us from the fitna of dunya.

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Sunday, 1 June 2014

Hipokrit?





"Geng, jangan lupa bangun solat Subuh!"

*Status updated*

And then a few of his friends commented:


"La brader tak payah hipokrit, bukan kau selalu terbabas Subuh ke?"
"Haha kau ke ni Abu? Lain macam je."

Tarik nafas. 
Dalam. 
Lepas. 
Garu kepala yang tak ada kutu.

Huff.


Mungkin ada yang meletakkan stigma- Seseorang yang selalu mengingatkan yang lain tentang kebaikan tetapi he's not really preaching what he said...Is a hypocrite.

Really?

Pertamanya, kita perlu sedar bahawa hanya Allah yang mempunyai autoriti melabel manusia itu dan ini. There are many different aspects and characteristics for someone to be called a full of hypocrisy. Kalau kita kaitkan dengan situasi di atas, keesokannya Abu terbabas Subuh. Does that make Abu a hypocrite? No. You know why? Sebab Abu dah berusaha untuk bangun awal, dia sudah bersungguh-sungguh untuk bangun awal tetapi terbabas juga. 


But...


But if Abu keeps reminding people “Jangan lupa bangun Subuh esok.”,
The next day Abu tinggal solat Subuh dengan sengaja, and he doesn’t care, doesn’t feel guilty, and acting like he did the solat Subuh when people pray- Then he is getting closer to hypocrisy.


Ini lah sebabnya kita perlu jauhkan diri kita daripada melabel manusia itu dan ini, kerana secara keseluruhannya hal-hal begini berkait rapat dengan ‘niat’, and the only One who can know the intentions or ‘niat’ is Allah. Kita tidak akan pernah tahu apa amalan dan perkara yang dilakukan oleh seseorang itu, sangat rahsia. Rahsia dia dan Pencipta.


So if it is a good advice and they are reminding you what the right thing to do, then focus on the advice - not them. If you are trying to make them feel terrible about it because they are not following the same advices, it is not justifiable. Kadang-kadang kerana kita yang suka melabel dan mengkondem, telah membuatkan orang lain rasa bersalah dan mereka rasa terbeban untuk melakukan kebaikan. 

We will never know from which kind of circumstances they are going through.

So, please all we have to do is when we find such so called "hypocrites" atau labelan-labelan lain, atau kita pandang dia sebagai individu retorik atau baling batu sembunyi tangan- Just pray for them that may Allah swt make it easy for them to follow what they say or convey others. You can advise them too, just don't be judgmental in the process and let your ego or "pride" (of being more practicing) get in the way. Else, all your good deeds go to waste because of this single act of ego.

Dan kena beringat...

At the end of the day, we aren't going to be asked if the person who give us the reminder practiced what they preached. Rather we will be asked what we did about the reminder.

And Allah knows best. 

Sudah-sudahlah melabel manusia itu dan ini,
Kita bukan Tuhan,
Dan jauh benar daripada maksum.

Sudah-sudahlah...



If a Muslim tweets or post a status about Islam, 
Stop asssuming that they are claiming to be righteous. 
It's simply a reminder. 
Take it or leave it. 
| NADER


Friday, 9 May 2014

"Bila Susah, Baru Cari Aku"




Akhil, ada benda sikit nak bincang.  
Kau boleh tolong aku tak?
- Jai

Message received at 12:10 AM. 


Akhil mendengus perlahan;

"Oh. Bila susah datang merengek, bila senang terbang menghilang. I won't reply this, better aku tidur sekarang."


Dan Amir membiarkan mesej itu terkubur dalam kegelapan malam tanpa sebarang balasan jawapan. Dia sinonimkan karakter Jai bagai manusia tidak kenang budi.

Bila susah, baru cari aku.
Bila bosan, baru cari aku.
Bila ada masalah, baru cari aku.
Bila perlukan sesuatu, baru cari aku.

Tapi bila senang?
Kening aku yang macam Ziana Zain pun kau tak pandang.
Mungkin nama aku sebenarnya ialah 'Time Susah bin Cari Aku' kot?

Geram hati Akhil. Seolah-olah dirinya itu hanya manusia jalanan yang hanya diperlukan dalam keadaan gawat sahaja. Kadang-kadang terdetik di hatinya, manusia-manusia ini seperti mengambil kesempatan ke atas dirinya― Ya, dia seorang yang hebat akademiknya. Seorang yang ada tikanya menjadi 'centre of attraction' dan seorang yang hebat dalam permainan Dota. Maka setiap kali teman-temannya bosan, hanya dia menjadi target untuk bermain Dota bersama. Tetapi bila mereka dalam keadaan senang, dirinya tidak sama sekali dicari.

Geram.

Dia mula merasakan manusia itu penuh dengan hipokrisiti, entah bila mahu dijatuhkan topeng sandiwara yang asyik diperagakan. Geram!

_____________________________________________________


Once or more in a lifetime,

Kita pasti akan bertemu dengan manusia yang mencari kita saat susah sahaja. Dia tidaklah begitu rapat dengan kita, tidaklah begitu mesra dengan kita, dan berkemungkinan juga dia sahabat baik kita― Tetapi dia hanya memerlukan kita saat di dalam kesusahan sahaja. Mungkin di muka kita adanya calitan dakwat kekal yang mengatakan 'Gunakan aku ketika susah'.

Ya.

Kita sedar, dan kadang-kadang kita mengeluh tentang itu.

Tetapi andainya kita pandang perkara ini melalui kaca mata dakwah, hal ini langsung tiada apa yang perlu dikeluhkan. Cuba kita tanya diri kita, apakah kita ini jenis manusia yang mengingati Tuhan 24 jam? Di bibir kita ini tidak lekang dengan zikrullah? Tiba-tiba satu hari, kita ditimpakan dengan amukan jiwa dan masalah yang besar, dan saat itu baru kita berpaut kepada Tuhan.

Bila susah, baru kita cari Tuhan.

Saat itu, adakah Tuhan berlaku zalim terhadap kita? Adakah Tuhan membiarkan kita terkapai sendirian? Tidak. Meskipun kita hanya mencari Dia saat susah sahaja.

Jadi aku rasa, manusia itu memang sifatnya 'Pencari Roh Agam'. Bila dia dalam keadaan susah, dia memerlukan kewujudan yang solid dan agam untuk bersandar. Ini sifat aku. Ini sifat kau. Ini sifat kita. Jadi tidak usah untuk kita mengeluh terhadap lilitan rasa untuk sebahagian manusia yang memerlukan kita saat susah sahaja.

Kau, dia dan aku itu sama.

Sekurang-kurangnya kita perlu bersyukur, kerana dalam segalaksi manusia― Dia memilih untuk mempercayai kita, dan hadirnya kita sebagai katalis untuk meringankan beban yang terkandung di jiwanya. Kita akan lebih mengenali sesuatu figura itu, bilamana dia dalam keadaan susah. Saat itu kita akan dapat lihat warna sebenar dirinya.


Tidak layak untuk kita menilai. Tidak layak untuk kita meletakkan labelan.

Bersyukur. Karena masih ada ruang untuk kita mengenali sosok manusia melalui rasa yang berbeza.





Sunday, 4 May 2014

"Famili aku bukan macam famili hang."





Kita hidup Dalam satu dimensi yang penuh dengan ujian. Kadang-kadang kita rasa lelah, kadang-kadang kita rasa putus asa, dan ada kalanya kita rasa hidup ini tidak adil. Hidup kita, dihadirkan dengan sekelompok manusia. Sekelompok manusia yang digelar 'keluarga'. Saya percaya, tiada satu pun manusia di dunia ini yang memiliki caritera keluarga yang sama, atau kondisi keluarga yang serupa dengan keluarga lain.

Karena keluarga itu sifatnya unik.

Karena keluarga itu memiliki roh yang istimewa.

Secara peribadi, soal diri anda― Pernah tidak anda membandingkan kondisi keluarga anda dengan keluarga orang lain? Mungkin tidak terpacul bait perbandingan itu secara terus, tapi dalam komunikasi harian anda, ada tidak?


Contoh;

"Famili aku bukan macam famili hang."

Saya bukannya mahu mengkondem, apatah lagi meletakkan rasa prejudis. Cuma apa yang mahu saya ketengahkan di sini, ramai yang menggunakan figura famili itu sebagai asbab untuk tidak bergerak ke hadapan, seolah-olah mereka terperangkap dalam kondisi keluarga yang malang.

Saturday, 5 April 2014

Impian.








"I've got such a big dream. But I wonder, do I have such a big courage to hold on?" 


Mata itu,
Punya alis seperti yang lain,
Cuma pandangannya sentiasa mencari yang baru,
Baru― Sesuatu yang sentiasa memperbaharui rasa di hati, dan memenuhi bahagia di jiwa.


Meskipun pandangan itu masih belum mampu digapai,
Dan hanya menari-menari di hujung bait mata,
Juga mengetuk debaran jiwa yang sepi,
Namun diteruskan juga meneliti pandangan itu,
Biar kelak,
Menjadi pandangan yang nyata.

Mata itu,
Menyimpan seribu impian,
Impian yang bermacam ― Dari permolaan ruang hingga bucu donia.

Mata itu,
Mahu menikmati impian itu,
Dan menggapai rasa yang diimpi.

Semoga kelak bisa tersenyum,

"Impian yang dulunya hanya di bayangan mata, kini sudah di hadapan mata.
Salamun alaikum, masuklah ke dalam surga karena apa yang telah kamu kerjakan!"




\\Impian, Matahari atas, 12.45 PM

Sunday, 26 January 2014

Kisah 5 Minit: Kaya.



*Penceritaan tanpa plot yang tersusun dan bahasa yang tidak terikat dengan mana-mana cetakan pustaka*


Lapisan awan makin hilang dibawa senja, langit menggelap membawa perkhabaran malam yang bakal bertandang. Aku sendirian di atas bas sambil ditemani chocolate waffer yang masih berbaki lewat tengahari tadi- Sit yang aku duduk tidak berapa selesa kondisinya. Habis sakit tulang belakang aku. Kecil sangat saiz sit itu, rasa bagai mahu terkuak lentang atas lantai bas sahaja. 


Hm... Atau mungkin sahaja aku yang bertubuh besar sampaikan sit bersaiz kawah itu aku masih kata kecil.


Ah.

Mengeluh. Itu sahaja yang aku tahu.


+++


Picu enjin ditarik si pemandu bas. Alhamdulillah, sampai juga aku akhirnya. Aku rasa wajah aku lesu tika itu, mata ini bagai mahu terpejam rapat menanti tibanya esok hari. Letih.

"...Do you wanna build a snowmannn", telefon aku berbunyi. 

Ya. Aku tahu, comel nada dering aku se-comel tuannya. Hihik. Penampo!

"...Hmm Alhamdulillah! Dah sampai. Abah kat mana? Ok..ok..", aku menjawab panggilan itu dalam samar-samar, kerana ketika itu fokus aku melirik kepada seorang nenek tua dan anak kecil di sebelah aku. Bila aku mengakhiri perbualan telefon, aku curi-curi memandang mereka. Bola mata dilirik manja sambil tersimpul-simpul malu. (Aik?) Silap cerita ni.



:: DAIERY 2016/2017 ROAD TO USTAZIATUL ALAM ::